Menu Sluiten

Frederik Imbo

Welke 3 facetten bepalen iemands geluk?

We kregen op 17/02/2021 een sessie van Frederic Imbo over geluk, Frederic ging ons de strategie meegeven om gelukkig te zijn.

Vaak schrijven we ons geluk toe aan de buitenwereld: ik ben gelukkig als de zon schijnt, als we lekker eten, als het sneeuwt, als ik een vrije dag heb, als ik ga gaan sporten, ..
Om ons echt, intrinsiek gelukkig te voelen moeten we leren om geluk bij ons zelf intern te vinden in plaats van ons te richten naar de buitenwereld.

Geluk bestaat 50% over genen, voor 50 procent ben je geprogrammeerd om blij te zijn of niet van nature.
Voor 40 % bestaat het uit jouw mindset. Zie jij het glas halfvol of halfleeg?
10 % gaat over de omgeving (weer, eten,..).

Als je impact kan hebben op 40 procent van jouw geluk? Bedenk dan eens hoe gelukkig je kan worden? Een leuke ontdekkingsweg om te gaan kijken van welke gedachten, mindset jij nu gelukkig wordt en dit te blijven herhalen, want zonder herhaling gebeurd er weinig.

Ik voel me van nature altijd wel vrij gelukkig, ik heb thuis het voorbeeld van twee ouders die enorm optimistisch zijn ingesteld maar dit gaat uiteraard over de genen. Daarnaast heb ik zelf al veel cursussen gevolgd waar ik veel geleerd heb over mezelf en mindset. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier nog elke dag van kan leren en in groeien, dus mijn geluk kan elke dag stijgen. Een Stanfordstudie wees uit dat als je wat vriendelijker bent voor jezelf, je gemakkelijker je doelen bereikt. So I’m ready to achieve them!

Hierdoor kan je de leiding nemen over jouw eigen leven en hoe jij jouw voelt. Geen slachtoffer rol maar de leiding nemen over jouw leven.

Frederic gaf ons de uitdaging om na te denken of we een huurder of owner waren van ons leven? Indien je een huurder bent moeten mensen jouw gelukkig maken.

Als ik dit reflecteer over mezelf ben ik een owner het meeste van de tijd. Ik ben heel doelgericht wil graag mijn doelen behalen en ik heb hiervoor niemand nodig, op mezelf zijn en genieten van mijn eigen aanwezigheid vind ik meer dan oké. Daarnaast ben ik ook wel een mensen mens en kom ik een niveau gelukkiger indien er mensen rond mij zijn en ik kan lachen met anderen. Maar we zijn nu eenmaal mensen en mensen hebben mensen nodig.

Een mooi voorbeeld hiervan is als het regent. Vroeger vond ik regen echt niet leuk, met ouder worden ben ik regen gaan appreciëren. Het zorgt voor zuurstof in de lucht, de lucht ruikt heerlijk als het geregend heeft, als je fietst door de regen voel je dat je leeft.
Deze switch gebeurde toen ik mijn gedachten over de regen herbekeek. Als het regent en je begint te lachen kan je onmogelijk  nog negatieve gedachten of gevoelens krijgen.

De drie dimensies van ultiem geluk zijn;

1. Accepteer wat je niet kan veranderen.
2. Veranderen wat je kan veranderen.
3. Je mindset aanpassen.

Accepteren wat je niet kan veranderen is voor mij de grootste uitdaging. Ik ben een heel ongeduldig iemand en alles moet tot in de puntjes in orde zijn. Je dan neerleggen bij zaken die je niet kan veranderen ondanks dat ze echt niet oké zijn, vraagt enorme rekbaarheid voor mij.

De twee grootste inzichten die ik meeneem uit Frederic zijn sessie zijn:

1. Dat je 7 knuffels per dag nodig hebt zodat je genoeg oxytocine (knuffelhormoon) aanmaakt. 3 knuffels per dag is te weinig. Doordat je knuffels krijgt voel je je een deel van een grotere wereld.

2. Als je 10 min piekert dat je dat 8 uur later nog in je witte bloedcellen terug vind. Hier stond ik verstelt van. Mijn piekeren mag ik snel gaan minderen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *